Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Мухин: Европейските служби започнаха да игнорират сведения, предоставени от руските, и случилото се е налице

Алексей Мухин
Снимка: Николай Кръстев


Тероризмът стана глобален проблем благодарение на усилията на някои държави, както и отслабването на главните органи за мониторинг и предотвратяване на тези атаки. Към днешна дата е необходимо да се предприемат мерки за възстановяването и засилването на дейсттвияна и координацията между специалните служби на редица страни.  Изцяло трябва да се премахнат и политическите предубеждения.

Това каза в интервю за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт  Алексей Мухин – директор на Центъра за политическа информация

Вторият етап за успех в това направление е свързан с коордираното унищожаване на терористичните групировки в Афганистан, Сирия, Либия, Ирак и тези на територията на Африка, защото те се явяват хранителна среда за появата на подобни терористични организации, от нов тип. 

Мухин заяви, че от 2 години предлага Москва да предложи на Брюксел общи действия в борбата против тероризма

Координацията между руските и европейските специални служби в някаква степен беше нарушена под влиянието на американските им партньори. Това доведе това че те започнаха да игнорират сведения, които руските служби им предоставяха на добра воля. И ето случилото се в Брюксел е налице.

Русия има опит не само от операцията в Сирия. Тя знае как да действа и в ситеацията на мигрантска криза след процесите в централна Азия. Северен Кавказ е доказателство за опита на Русия в борбата с терористичните групировки. Потеннциалът на Москва е голям и той може да бъде използван.

С проблемите в Кавказ от средата на 90- години и началото на 2000-та година Русия се е справила, лекувайки „не последствията, а причините“ изтъкна експертът:

Финансирането на севернокавказките републики, за което бяхме критикувани от някои европейски и американските политици, в крайна сметка доста ефективно средство. В Северен Кавказ, редовно продължават контратерористичните операции но днес те обаче имат местен характер. В същото време в региона се създава социално-икономическа база, която не позволява на младите хора да не попълват редовете на бандитите и терористите. 

Рисковете остават винаги. Тероризмэт не може да бъде изтръгнат изведнъж. Борбата с него наподобява борбата с корупцията, от която също няма напълно оздравяване.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44