Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е католическият Великден

| обновено на 27.03.16 в 09:27
Папа Франциск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над милиард и двеста милиона католици празнуват днес Възкресението на Христос. Папа Франциск отправи великденско послание на надежда, след мрачната седмица в Европа, и призова християните да не позволяват на страха и песимизма да ги "направят затворници". При засилени мерки за сигурност във Ватикана, папа Франциск каза: Нека не позволяваме на тъмнината и страха да отвлекат вниманието ни и да контролират нашите сърца".

В петък светият отец осъди терористичните атаки в Брюксел. Очаква се ислямисткото насилие да бъде важна тема в традиционното великденско послание на папата "Към града и към света", което се очаква около 13.00 часа българско време.

Множество поклонници отмениха планираното си пътуване до Рим след атентатите в Брюксел, но базиликата Св. Петър във Ватикана беше препълнена за снощното богослужение. Тази сутрин папа Франциск ще отслужи великденската литургия и ще отправи годишната си благословия за празника.

Освен в София големи католически общности у нас, според различни данни, има и в Пловдив, Хисар, Русе, Плевен. 7 000 жители на Плевенската енория днес празнуват Възкресение Христово. Католическата църква в Плевен ще стане първото светилище в чест на Дева Мария в Северна България, каза свещеникът в църквата Ярослав Барткиевич:

Имахме тази възможност да се срещнем с Папата. Той лично благослови тази статуя, която се намира в църквата, също  отправи поздрав за новото светилище, което ще бъде провъзгласено на 14-и май.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44