Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 7 млн. евро за ремонти на затвори са усвоени от Норвежкия финансов механизъм

Снимка: Венелина Попова

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева разгледа ремонтираните килии на лишените от свобода в Старозагорския затвор и посочи, че световните стандарти за жилищна площ и санитарни условия са 100 процента изпълнени с финансовата помощ на Норвежкия финансов механизъм. Това е първият голям и същински ремонт на затвора от откриването му през 1932 година. 

Малко над 7 милиона евро са усвоени от Норвежкия финансов механизъм по проект, който включва реконструкция, строително-монтажни дейности, доставка и оборудване в десет обекта на Главна дирекция „Изпълнения на наказанията“ към правосъдното министерство.

Правосъдният министър уточни, че в бюджета няма предвидени средства за увеличаване на работните заплати на надзирателите, но по отношение на осигуряването на храна, работно облекло и заплащането на извънреден труд проблеми на този етап няма. 

Ремонтът в Старозагорския затвор струва по-малко от 1 милион лева и е извършен с доброволния труд на лишените от свобода. Министър Захариева посочи, че само чрез образование, беседи в църквата и параклисите и други дейности със затворниците може да се извърши превенция на тяхната евентуална радикализация.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44