Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НПО и учени разработват Визия за семейна политика

Представянето е на 27 април

Снимка: nmd.bg
У нас действат повече от 20 нормативни, поднормативни акта и стратегии, регламентиращи подкрепата към семействата и децата, но не са интегрирани така, че да отговарят комплексно на техните нужди и проблеми. Ето защо съвместно със сдружение „Дете и пространство“ и Института за изследване на населението и човека към БАН, Национална мрежа за децата разработва Визия за семейна политика. В нея са включени повече от 100 мерки, които да гарантират възможността родителите да отглеждат колкото искат деца, както и да получат нужната закрила. След проведен анализ, включващ анкетирането на 200 майки и бащи, става ясно, че над 90% от тях смятат сега действащото законодателство за неефиктивно, поясни Дани Колева, програмен директор на Национална мрежа за децата. 

На 27 април ще бъде представен проектът, в който освен Визията е включен и доклад за действащата административна и нормативна рамка по отношение на грижите за децата и семействата. В него се открояват и новите рискови групи - децата, чиито родители са извън граница и тяхното отглеждане е поверено на близки и роднини, а често децата сами се справят с трудностите.

Чуйте повече по темата.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.