Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учени помагат в строежа на линеен ускорител в Русия

2
Снимка: Николай Кръстев

60-годишнината от създаването на Обединения институт за ядрени изследвания се отбелязва в намиращия се на 130 км от Москва град Дубна. България е една от държавите, съоснователи на института.

Днес българските учени участват в предстоящия да се изгради колайдер - ускорител с насрещни снопове, по подобие на двата в ЦЕРН (Швейцария) и САЩ.

Площадката за изграждането му е готова, а цената ѝ е близо 500 млн. евро. Изграждането е финансирано 80% от Русия, а останалите 20% - от Китай и останалите държави, основатели на Института.

Професор Румен Ценов коментира, че близо половината от българите в Института са физици и инженери на възраст между 30 до 35 г. и коментира, че руският ускорител няма да е точно копие на европейския или американския:

Тези ускорители се допълват един друг и изследват различни области от пространството на състоянията на веществото, което ние искаме да изучаваме. Това вещество е тъй наречената "кварк-гулонна плазма", или гореща ядрена материя, едно състояние на веществото, което ние вярваме, че се е съществувало около една микросекунда след настъпването на Големия взрив, който е породил Вселената и всичко, което наблюдаваме. Целта ни е да се приближим колкото се може повече до този миг на сътворение и да разберем какво се е случило там. Създаването на този ускорител ще ни придвижи до първата микросекунда. По-нататък още по-трудно става.

Друг български учен в Дубна - проф. Пламен Физиев уточни, че благодарение на изследвания и експерименти, знаем какво се е случило около 380 000 години след Големия взрив.

Това, което Космосът ни дава като изследователски материал, е просто недостижимо в земни условия.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44