Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни мнения за партията на Местан сред изселниците в Турция


В неделя предстои учредителният конгрес на ДОСТ.
Ако един човек искаше наистина да работи за турското малцинство там, за каузата на българските турци,трябваше да защити поне тези сиромаси.Защото турците в България останаха беззащитни,нито българските партии ги защитават,нито турските,като сирачета са...
Това са думи на Сабри Искендер - един от българските граждани от турски произход, който много преди 1989 започва да се вълнува от това как да стане така, че държавата да уважава всички свои граждани и да зачита правата им. Сабри го разбира по трудния път - изселвания, затвори, лагери…заради това, че се възпротивява на преименуването, става един от създателите на Независимото дружество за правата на човека и секретар на Демократическата лига за човешки права още преди 1989г., още преди т.нар. "голяма екскурзия" по времето на кулминацията на т.нар. "възродителен процес".

Сабри Искендел е насила изгонен от България, която въпреки всичко не е искал да напуска. Оттогава живее в Турция.

Какво мислят българските турци, които живеят трайно в Турция, по казуса с ДПС и ДОСТ?

Какви са настроенията в изселническите среди в Истанбул към старата и към новата партия в България? Доган или Местан?  Какви са настроенията в Турция дни преди конгреса - на тази тема е репортажът на кореспондента на БНР в Турция Нахиде Дениз.

Оказва се, че интересът е голям. Непременно се отваря дума за сътресенията в ДПС и за учредяването на новата партия. Мненията са изключително разнопосочни.

Чуйте целия репортаж в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44