Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Панков: 130 нелегитимни имами проповядват политически радикален ислям у нас

Снимка: БГНЕС


130 нелегитимни имами проповядват политически радикален ислям у нас. Това заяви Николай Панков, един от ключовите свидетели по делото срещу Ахмед Муса и 13-те му поддръжници, обвинени в разпространяването на идеите на групировката "Ислямска държава". 

Повече от три часа продължи разпитът на Николай Панков, който е бившият началник на кабинета на предишния главен мюфтия Селим Мехмед. Според него трансформирането на исляма у нас е започнало след 2005 година, когато начело на мюсюлманите застава Мустафа Хаджи. В момента 130 нелегитимни имами с дипломи от арабския свят проповядват в България политически радикален ислям. Всички те са отказали да получат допълнителна квалификация в България, защото:

Хората, които се отличават в доктрителността на крайния политически ислям, те не признават друго обучение, тоест другото обучение се счита за грях, харам, поради простата причина, че те вече са добили върховното познание. Това е политическа доктрина. Тя се изгражда през салафизма, тоест през връщане към корените, използва ислямската терминологоия, но ѝ придава съвсем друго значение – на господстваща религия, която се бори със съществуващия държавен и демократичен ред.

Междувременно въпросът с ограничаването на бурките в Пазарджик предизвика настроения и сред политическите среди. Националистите обвиниха кмета Тодор Попов, че е припознал тяхно предложение,  входирано  в Общинския съвет на 8-ми април, като тяхното настояване е ограничението да е валидно за всички обществени места. Дискусията вероятно ще продължи до 28-ми април, когато се очаква да бъде взето окончателното решение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44