Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геновева Петрова: Поправките в Изборния кодекс няма да дадат служебен аванс на управляващите

Снимка: БГНЕС
Поправките в Изборния кодекс няма да произведат целения служебен ефект в полза на управляващите, прогнозира в предаването "Преди всички" социологът от "Алфа рисърч" Геновева Петрова. Опитът за получаване на служебен аванс няма да донесе такъв, каза тя и определи промените в изборното законодателство от последните години като ситуативни и лишени от обща логика.
 

Когато се прави законодателна промяна, трябва да има някаква обща логика от ценности и принципи. От гледна точка на изборите това трябва да бъдат – достъпност, по-голяма представителност и по-голяма прозрачност на изборния процес, посочи Петрова. Според нея в сегашните промени в изборните правила не се забелязва подобен стремеж.

Страхът от конкретния референдум, иницииран от Слави Трифонов и неговия екип прераства в притеснение от референдумите въобще, смята Геновева Петрова. Елиминирането на възможността да се гласува едновременно на избори и и референдум според нея намалява тежестта на референдумите като граждански инструмент.

Новият регламент би намалил участието в един референдум и би минимизирал възможността резултатът от него да има задължителна сила. Това е прекъсване на възможността гласът на хората да бъде чут, коментира още социологът.

Според Геновева Петрова поправката е конюнктурна, защото миналата година същото мнозинство е гласувало в обратната посока – за обединяването на местните избори и референдума за електронното гласуване в едно.

Тя нарече още абсурдна забраната да се оповестяват социологически проучвания по време на предизборната кампания, защото всъщност не се забранява тяхното провеждане, т.е. партиите не забраняват на себе си да бъдат информирани, но чрез налагането на забраната за публичното оповестяване ограничават правото на хората да бъдат информирани.

Забраната дава много широко поле за манипулации, подчерта още Геновева Петрова. По думите й се дава възможност за тиражирането на множество анонимни резултати от социологически проучвания, за които никой няма да носи отговорност.

Дори да си представим, че информационната среда се напълни с подобни манипулирани анонимни данни и журналистите и социолозите искат да обяснят това на хората, те няма да имат правото да го направят, отбеляза социологът.

Интервюто чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44