Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иглика Горанова: Обществените консултации са формални и неефективни

Снимка: БГНЕС

Обществените консултации да излязат от формалното си битуване на параван на властта. Законопроектите да се разпращат от администрацията на заинтересованите страни, тя да им обясни смислено и ясно какво е замислила и да поиска мнение. Не всички заинтересовани страни гледат страниците на съответното министерство. Те трябва да бъдат поканени целенасочено, обществените консултации да бъдат протоколирани, да остават следи от това кой какво е предложил и това да може да бъде проследено в своеобразно "досие" на всеки законопроект. Иначе те ще бъдат или само на хартия или ще са чисто и просто параван за прокарване на лобистки интереси. За алост нищо от тези добри практики, или съвсем малко, се случва в българската законодателна среда. Въвеждане на добри принципи за гражданско участие  предлага граждански пул от специалисти, изследвали административните практики на обществените консултации, чийто анализ ще бъде представен по-късно днес.

За 2015 г. данните сочат, че Министерският съвет е приел 395 постановления и въпреки наличието на достатъчно публична информация е трудно тази документация и съпътстващите я нормативни актове да се съберат. Законите нямат досиета, обществените консултации не са приложени към законопроектите и няма яснота как те са се отразили върху съответния законопроект, това сподели Иглика Горанова от сдружението „Журналисти за прозрачно управление“ в предаването "Хоризонт до обед". Тя е и автор на статията "Държавата като интригант".

За анализа на информационните масиви са допринесли Професионалното сдружение на държавните служители и Асоциацията на юристи за развитие на правото в обществен интерес. Изследването е установило непубликуването на редица постановления по важни обществени теми. Забелязваме, че нарушенията са масови, всяко министерство прави обществените консултации както намери за добре, а някои въобще не ги правят, отбеляза още Иглика Горанова. 

Депутатите, които внасят предложения за изменения в законите, нямат никакво задължение да предоставят тези текстове за обществени консултации, а тези предложения след това предизвикват хаос, обясни още Горанова. 

Тя разказа още, че работи платформа за обществени консултации с база данни и модел, по който да се провеждат по-ефективно обществените консултации и добрият пример може да се пренесе в администрацията.

Още детайли по темата - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44