Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общо пет области в страната са засегнати от нодуларен дерматит

Снимка: БГНЕС

31 са вече огнищата на заразен нодуларен дерматит в Южна България. От вчера болестта е открита и в Кюстендилска област, с което засегнатите области в страната стават пет.

Първата доза от ваксините срещу заразата вече е разпределена по области и има готовност поставянето на 150 хиляди ваксини да започне още днес. По изискване на Европейската комисия, се въвеждат извънредни мерки за месото и млякото от животните в заразените области.

В предаването ни "Преди всички", д-р Георги Чобанов от Агенцията по храните обясни, че млякото, добито в заразени обекти, ще се унищожава, а на месото ще бъде поставяна специална здравна маркировка:

За да може да се избегне евентуално пренасяне на вируса с това месо. Просто обозначения, които са чисто ветеринарни. Практически месото е абсолютно годно за човешка консумация, така че няма опасност за консуматора.

Заради разпространението на заразната болест нодуларен дерматит се налагат някои ограничения вече и за животните в Северна България, освен в Южна България.

Животните трябва да се движат в областта, в която се отглеждат, или до съседна област. Ако вече се налага по-дълго придвижване в по-далечни области, вече всеки конкретен случай ще бъде решаван индивидуално. Съществената разлика е, че животните от Северна България могат да се движат все пак и за доотглеждане, докато тези в Южна България едрите преживни животни могат да се придвижват единствено до кланица, не и за доотглеждане в обект. Ветеринарни медицински свидетелства за едри преживни животни в цялата страна трябва да се издават от официален ветеринарен лекар, каза той.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44