Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случай на нодуларен дерматит е регистриран в кюстендилското село Бураново

Снимка: БГНЕС
Случай на нодуларен дерматит е регистриран в кюстендилското село Бураново. Информацията е потвърдена и от областната Агенция по контрол на храните.  Животните - крава и теле, ще бъдат умъртвени днес, каза бившият кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който оглавява екипа на място по предприемане на мерки срещу разпространението на заболяването.

Още днес ще започне ваксиниране на едрите преживни животни в радиус от 3 километра от огнището в село Бураново. Епизоотичната комисия е разпоредила на фермерите дезифекциране на помещенията, където държат животните си и обезопасяване по маршрутите за паша.

Същевременно Българската агенция по безопасност на храните въведе извънредни правила при транспорт, преработката и реализацията на месо и мляко и произведените от тях продукти заради заразния нодуларен дерматит. Мерките са в изпълнение на решение на Европейската комисия относно някои защитни мерки срещу болестта. Те са валидни за областите Благоевград, Кюстендил, Пловдив, Хасково и Стара Загора.

Собствениците на животновъдните обекти за едри и дребни преживни животни трябва да увеличат мерките за биосигурност, да извършват дезинфекция и дезинсекция. Трябва незабавно да информират ветеринарен лекар при съмнение за заболяване или смърт на животно. Да извършват дезинфекция на всички влизащи и излизащи от обекта превозни средства. Да осигуряват защитни облекла за посетителите на фермата, ако не може това да бъде избегнато.

В Кюстендилско има само една кланица - в Кочериново, което е непосредствено край откритото огнише на нодуларен дерматит, там контролът трябва да е на 100%, казаха ветеринари. Направени са препоръки и как да се обработва прясно мляко, преди да се консумира.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Общо пет области в страната са засегнати от нодуларен дерматит

31 са вече огнищата на заразен нодуларен дерматит в Южна България. От вчера болестта е открита и в Кюстендилска област, с което засегнатите области в страната стават пет. Първата доза от ваксините срещу заразата вече е разпределена по..

публикувано на 28.04.16 в 10:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44