Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-старият плевенски храм - поглед отвътре

За по-добра акустика в стените, сводовете и арките на "Св. Николай" са вградени над 400 глинени гърнета

Най-старият храм в Плевен - "Св. Николай", единственият местен паметник от Възраждането с национално значение, който е под закрилата на ЮНЕСКО, пази в историческата си памет множество любопитни детайли. На мястото на днешната църква през 12 век дубровнишките търговци, които често посещавали Плевен, построили малък параклис, а към края на 14-и век той бил неколкократно опожаряван. По-късно със султански ферман плевенчани получават зелена светлина за възстановяването на храма.

За по-добра акустика в стените, сводовете и арките са вградени 462 глинени гърнета, а иконостасът е изработван в продължение на десет години от тревненски и дебърски майстори. Особеност на храма е, че камбанарията му е обособена в отделен корпус. Някои историци смятат, че именно в този храм Васил Левски е основал първия за страната революционен комитет.

Повече за историята и днешния ден на храма - в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44