Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храмът "Св. Петка" в Брезник пази мощите на светицата

Средновековният храм "Света Петка“ в Брезник пази мощите на Св. Петка и много хора посещават църквата с желанието да се излекуват със силна вяра, търсейки помощта и силата на светицата. Брезнишкият храм пази стари църковни книги-реликви, по чиито страници има изрисувани икони на Св. Петка и Св. Димитър. Храмът е бил книжовно средище, тук се е помещавало първото килийно училище на града, а тогавашните свещеници са държали на българското и грамотността и са били не само духовници, но и истински творци, разказва пред "Хоризонт“ Нели Асенова, председател на църковното настоятелство.

Има поне три стенописни слоя, като най-ранният е вероятно от 17 век. За един от слоевете се предполага, че е изписван по време на чумна епидемия и затова е останал незавършен, това научаваме от изкуствоведа Мирела Стойкова. Тя обяснява, че в църквата са работили същите зографи, чийто почерк откриваме и в църквата "Св. Петка Стара“ в София – Дойчин и Филип.

През 17-18 век Брезник е бил притегателен център за водещи зографи и строители. Местните хора са били много активни и са успели да привлекат дори видния представител на Самоковската школа Йоан Иконописец, посочва още Мирела Стойкова.

Повече информация за историята на храма - в репортажа на Станислава Пирчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44