Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителят Николай Милчев: „Гераците“ е благодатна тема за писане на есе и съчинение

| обновено на 18.05.16 в 14:39

Тази година Министерството на образованието въведе безпрецедентни мерки за сигурност във връзка с провеждането на матурите тази година и предотвратяване на преписването. Точно в 9.00 часа тази сутрин стана ясно, че 12-класниците ще пишат по „Гераците“ на Елин Пелин.

Макар и писано преди век, това е едно изключително актуално произведение, каза в предаването „Хоризонт до обед“ Николай Милчев, учител по БЕЛ в 105 СОУ в София:

„Гераците“ се учи в 11-и клас и това създава впечатление за известна отдалеченост. Тези, които са си мислили, че ще се падне само поет, както се е падало, или че ще се работи само по стихотворение, наистина трябва да знаят, че по отношение на мерките за сигурност и на честност и коректност при определяне на темата, тук съмнение не може да има.

Честност не означава само камери, взети часовници и мобилни телефони, честност означава и едно голямо усилие. То трябва да е приложено през годините, трябва да се чете, да се учи граматика. Нещо, което не става, допълни той.

Преподавателят каза още, че „Гераците“ е благодатна тема за писане както на есе, така и на интерпретативно съчинение:Снимка

Голяма трудност ще имат зрелостниците, ако не са чели произведението. С ръка на сърцето трябва да ви кажа, че повечето ученици някак пропускат този момент с четенето. Трудност може да има, ако не е четена критическа литература. Създава се една друга много важна трудност, свързана с абсолютното фаворизиране на тестовете, които в много отношения свеждат литературните произведения не до анализ и усилие да разбереш ключа на творбата, а да избираш между 3 или 4 варианта.

Според Николай Милчев тестовете са направили така, че учениците пишат все по-зле и все по-малко, създават трудно аргументативни текстове, а това се отразява на тяхната лексика и говорен речник.

Разговорът с Николай Милчев можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44