Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потресаващи разкази на жени за зверствата на екстремистите от ИДИЛ и властите в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Руската дума се проведе международна конференция, посветена на проблемите на жените кюрди и язиди във войната с ИДИЛ и участието им във въоръжените формирования срещу радикалната групировка в Близкия изток. В нея взеха участие жени от кюрдски произход от Сирия, Ирак и Турция. Те разказаха пред какво са били изправени жените-кюрди в тази част на Близкия изток и за зверствата, на които са били подложени от страна на екстремистите и властите в Турция, където в югоизточната част на страната Анкара води открити военни действия срещу местните кюрди и техните въоръжени формирования от ПКК и не допуска народните представители от прокюрдската парламентарна формация Партия на демократичните народи в Меджилиса да посетят своите избирателни райони, под претекст, че се води антитерористична операция.

СнимкаЕхлас Бажо – представител на бившите жени пленници от кюрдите и язидите в Сирия, сподели в интервю за "Хоризонт до обед" ужаса, пред който са били изправени:

Те  разделиха мъжете от децата и жените. Отведоха 95-те мъже от нашето село и се опитаха да им сменят религия, заплашваха, че ще ги убият, и въпреки това, те не се отказаха от вярата си, след което бяха убити. След това ни отведоха в някакво помещение, което се превърна за нас в истински затвор. Разделиха възрастните жени от младите момичета и жени. Малките момчета ги отведоха настрани, за да започнат да ги учат как да стрелят и да си служат с оръжието, за да могат да воюват против своите роднини – язидите и кюрдите от съпротивителните отряди. На ден ни изнасилваха по пет пъти и ни принуждаваха да правим ужасни неща против нашата воля и желание. Сега не съм в състояние дори да говоря за това, което ставаше с нас в този момент. Това,  което правиха бойците от ИДИЛ с нас, не мога да го опиша с думи. Моят призив към международната общност е да бъде прекратено това насилие.

СнимкаДвижението "Свободни жени на Кюрдистан" работи много активно и затова управляващите се опитват да ги унищожат, каза в интервю за "Хоризонт до обед" Диарет Ташдемир. Тя разказа пред кореспондента на БНР в Москва:

50-годишна жена от град Нусейбин, след като бе убита, седем дни тялото и стоеше на улицата, без да има никой право да го вземе от близките и да го погребе. Свидетели сме на такова насилие, че дори мъртвите страдат от него. На улиците на тези градове има същите надписи, като тези в сирийските кюрдски градове, чиито автори са ИДИЛ, и когато питаме властите в Анкара дали знаят кой е техният автор, те не дават отговори. 

Снимките са на Николай Кръстев.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на кореспондента на БНР в Москва Николай Кръстев.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44