Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С два митинга в Джебел отбелязаха годишнина от протестите срещу тоталитарния режим

| обновено на 19.05.16 в 18:10
Снимка: БГНЕС

Заедно приключиха двата паралелни митинга в Джебел, на които се отбеляза официалният празник на общината. На единия присъства лидерът на ДОСТ Лютви Местан, а на другия – председателят на ДПС Мустафа Карадайъ и цялото ръководство на партията. В града се стекоха над десет хиляди симпатизанти на двете партии. Заради опасност от провокации проявите бяха охранявани от полиция и жандармерия. 
Проявите преминаха без никакви инциденти. ДПС привлече симпатизанти от почти всички райони в страната, които буквално заляха централният площад на Джебел. Те посрещнаха с мощни освирквания лидера на ДОСТ Лютви Местан. Освиркан беше и кметът на Джебел Бахри Юмер, един от основателите на ДОСТ. Лютви Местан така и не се качи на трибуната.
Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ беше единственият, който говори на алтернативния митинг, организиран от партията. В ДПС няма място за предатели, обяви той и призова за незабавни предсрочни парламентарни избори. Карадайъ и ръководството на ДПС бяха съпровождани с бурни аплодисменти.

 Днес всички в Джебел разбраха какво е ДПС, така и след изборите всички ще видят, включително и ментетата,  защото  скъпи приятели, предателите нямат място при вас.

Мустафа Карадайъ смята, че с проявата си в Джебел ДПС отново е доказало своята тежест като политическа партия. Според него, на политическата нестабилност в страната трябва да бъде сложен край:

За  стабилността, за сигурността на нашата родина, ако е възможно час по-скоро да отидем на избори, защото без ДПС няма стабилност

Лютви Местан определи случилото се в Джебел като мръсна провокация. Това е началото и края на ДПС, каза още той. Според него партията в момента носи белезите на тоталитарна партия.
Над двеста жандармеристи охраняваха плътно двете прояви. Полицейски кордони имаше и около трибуната и околните улици. На митингите присъстваха и много делегации от съседна Турция, които до последния момент се колебаеха към коя от двете партии да се присъединят.


С тези митинги в Джебел се отбелязват 27 години от протестите на местните жители срещу тоталитарния режим. Единият митинг е организиран от фондация "19 май" и общината, чийто кмет Бахри Юмер е сред учредителите на партия ДОСТ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44