Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шегаджии се обаждат по телефона на световни лидери в руско предаване

Владимир Кузнецов
Снимка: Николай Кръстев

В Русия набира популярност предаване в националния телевизионен ефир, в което Владимир Кузнецов и Алексей Столяров се обаждат на известни личности от постсъветското пространство, представяйки се за техни колеги, и разговарят с тях по различни въпроси. Разговорите с нищо неподозиращите биват излъчвани и показват какво те мислят по различни деликатни въпроси, свързани с отношенията между страните от този регион.
 

След влошаването на руско-турските отношения те успяват да се свържат с турския президент Реджеп Тайп Ердоган, представяйки се за представители на украинския президент Петро Порошенко и на премиера по това време Арсений Яценюк:

Това беше едно от най-трудно реализираните ни обаждания, защото ставаше дума за държава, която се намира извън постсъветското пространство. Трябваше да се говори на английски език. Звъннахме от името на посолството на Украйна в Анкара и те, без да проверят нещата, договориха  всичко с администрацията на турския президент Ердоган. Но и от администрацията на президента Ердоган се отнесоха спокойно, не провериха обаждането ни, разказа Владимир Кузнецов:

Попитахме го за отношения между Русия и Турция и му предложихме да развиваме отношения между Украйна и Турция. Предложихме му да изпратим на почивка група украински чиновници на почивка в Турция. Попитахме го дали той би се извинил на Русия за сваления самолет от Турция над Сирия. Накрая решихме, макар и сериозно, да се пошегуваме и му отправихме покана да ни посети в Киев. 

Пред президента на Беларус Александър Лукашенко двамата телефонни хулигани се представят като сина на бившия украински лидер Виктор Янукович. Разговорът се случва в началото на 2014 г., когато той тъкмо е избягал в Русия. Владимир обяснява, че всъщност въпросът по-скоро бил дали неговите сътрудници веднага ще съобщят на Лукашенко, защото е всеизвестен факт тоталният контрол в тази бивша съветска република:

Забавното беше, че някои бе подслушал разговора, защото по-късно веднага беше пуснат по украинските медии като истински разговор между белоруския президент Лукашенко и сина на Янукович. Така че този, които ни подслушваше, се оказа също жертва на тези измислени от нас обстоятелства. Интересно ми е да разбера кой подслушваше белоруския президент Лукашенко?

Владимир разказва, че макар и да е на ръба на закона, всичко зависи от него и неговия колега, защото те знаят до къде могат да стигнат:

С такива телефонни обаждания ние не провокираме, а действаме в строго определени от нас граници. Всичко това е с цел да получим информация, а не да влияем върху някакви събития или да влошим нещо повече. Напротив, ние дори правим всичко, за да подобрим нещата. Ние прекрасно знаем с кого говорим и затова сме внимателни и знаем, че такива разговори могат да предизвикат определени събития. 

Цялото интервю с Владимир Кузнецов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44