Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна спасителна операция издирва останки от самолета на "Иджипт Еър"

Снимка: БТА

Международна спасителна операция по откриване на изчезналия египетски самолет се провежда в Егейско море. Забелязани са огромни късове метал в оранжев цвят в морето, но все още няма официално потвърждение, че това са останките на самолета.

Пилот на самолет на кипърските авиолинии съобщи, че е забелязал предмети в оранжев цвят да плуват на повърхността на около 230 мили от Крит. Гръцкото министерство на отбраната насочи фрегата в тази посока, за да се установи произходът на предметите. Предполага се, че това са части от разбилия се самолет. Посоченото място е на 80 морски мили от предполагаемото за катастрофата, но е възможно, според експерти, вятърът да ги отнесе на такова разстояние.

Спасителната акция продължава. В нея участват военни самолети на Египет и Гърция. В операцията се включи и френски воененен хеликоптер.

Министърът на отбраната Панос Каменос информира за странното летене на изчезналия пътнически самолет на границата между гръцкото и египетското въздушно пространство.

При напускане на гръцкото въздушно пространство,когато самолетът е навлезнал около 15 мили във въздушното пространство на Египет, пилотът е свалил полета от 15 хиляди фута на 10 хиляди фута,след което е изчезнал от радарите, обясни министърът.

Авиодиспечерите, говорили последни с пилота, казаха, че той не е съобщил за повреда или проблем на полета.

Гръцките власти предоставят пълна информация за спасителната операция на властите в Париж и Кайро, съобщиха от министерството на отбраната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Даниел Митов: Няма българи на борда на катастрофиралия египетски самолет

Няма българи на борда на катастрофиралия египетски самолет, заяви по време на срещата на НАТО в Брюксел външният министър  работи Даниел Митов. По информация до момента, български граждани на борда не е имало, разбира се, разследването ще покаже какви..

публикувано на 19.05.16 в 17:57

Гръцките власти са открили останки от изчезналия самолет край остров Карпатос

Гръцките власти са открили останки от самолета на "Иджипт Еър", обяви Ройтерс, като се позова на източник от гръцкото министерство на отбраната. Те са били намерени южно от остров Карпатос в южната част на Средиземно море, т.е. на около 50 мили югоизточно..

публикувано на 19.05.16 в 16:29
Шериф Исмаил

Египет ще ръководи комисията за изчезването на самолета на "Иджипт Еър"

Египет ще оглави официалната комисия за разследване на изчезването на самолета на пътувал от Кайро за Париж,  съобщи началникът на египетското управление за разследване на въздушни произшествия Айман ал-Мокадем .   В комисията  ще участва и Франция,..

обновено на 19.05.16 в 20:04

Йенс Столтенберг: Следим отблизо ситуацията с изчезналия самолет

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази съболезнования на близките на пасажерите на изчезналия самолет на "Иджипт Еър". Изразявам дълбоки съболезнования на всички засегнати, както и на Франция и Египет. Знам, че се извършват национални..

публикувано на 19.05.16 в 15:22

Гърция: Египетският самолет е направил резки завои, преди да изчезне

Самолетът на "Иджипт Еър" е направил резки завои, след което е изчезнал от радарите, обяви гръцкото министерство на отбраната. Самолетът е извършил завой от 90 градуса наляво и завой от 360 градуса надясно, като е паднал от 37 хиляди до 15 хиляди фута, а..

публикувано на 19.05.16 в 15:16
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44