Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Халаф: След загубите в Ирак и Сирия "Ислямска държава" се премества към Северна Африка

Налице са всички предпоставки да заключим, че падането на египетския самолет не е станало без външна намеса.

Това което, снощи съобщиха някои американски медии – че е имало пожар и пушек в тоалетната, доказва, че нещо се е случило там.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Мохамед Халаф, който припомни, че инцидентът е станал при добри метеорологични условия и с опитен екипаж в самолета.

Вече и самите египтяни, а и шефът на руското разузнаване говореше, че има прилики с това, което се случи с руския самолет.

Това, че никоя организация не е поела отговорност не означава, че не в момента не проверява реакциите, допусна Халаф. След загубите на територии в Ирак и Сирия „Ислямска държава“ се нуждае от популярно съобщение, демонстриращо силата им, допълни той и допусна, че е възможно джихадистите да  поемат отговорност за атентата. Журналистът припомни, че френските власти са отстранили от работа на летището близо 70 мюсюлмани заради опасения от възможни връзки с терористи.

Все още не е ясно обаче дали евентуалният терористичен акт е бил насочен срещу Франция или срещу Египет, тъй като и в двете хипотези има логика:

Има една безпощадна война между режима в Египет и „Ислямска държава“, която е в Синай, и Мюсюлманските братя. Аз не изключвам взаимна връзка между двете организации, тъй като, ако се върнем назад, когато Мурси беше свален от власт и „Мюсюлманските братя“, като цяло, един от ръководителите и лидерите на тази организация каза, че тепърва започва една безпощадна война срещу армията и режима в Египет, защото беше отнета една законна власт.

Ислямска държава има много добри позиции в Либия заради хаоса там. Загубите на територии в Ирак и Сирия говорят че групировката се премества към Северна Африка и търси нови територии. Неслучайно нападнаха Тунис. Службите и армията в Тунис осуетиха създаването на клон на ИДИЛ в Тунис.

Халаф очаква „Ислямска държава“ да започне повсеместна партизанска война с участието на спящите си ядра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44