Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български учен получи наградата за клинична етика във Вашингтон

| обновено на 30.05.16 в 10:36

За първи път учен от Източна Европа получава наградата за клинична етика във Вашингтон.

Престижното отличие беше връчено на проф. Силвия Янкуловска, декан на факултет Обществено здраве в Медицинския университет в Плевен, по време на Международна конференция в САЩ. 

Наградата е изключително престижна. Професор Янкуловска е пионер в разработването на методология за клинично, етично консултиране у нас. Още за наградата от професор Силвия Янкуловска.
Тя носи името на един германски колега, специалист по биоетика и по клинична етика Ханс Йоаким  Швагер. Той поставя началото. Негова е и първата идея за научен форум, за първи път се връчва на един колектив от Австралия. Бих искала да го подчертая, че това, което колективи и то от не малко високо квалифицирани колеги са постигнали, аз, де факто, тук постигнах сама и това за мене е също изключително удовлетворение професионално, да бъде така високо оценен труда ми
Международното признание мотивира проф.Янкуловска за развитие на клиничното консултиране у нас.
Вече имам известни последователи и смятам, че сме поставили основата, има принципно добра нагласа и да се надяваме, че успешно ще разгърнем тази дейност в по-голям мащаб.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44