Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов център за ранна интервенция при деца с аутизъм работи в София

Снимка: архив

Нов център за деца с аутизъм отвори врати в София. Специалистите работят с 25 деца на възраст от 3 до 8 години. Центърът е единствената специализирана институция за терапия на деца с разстройства от този спектър., в тази възраст, финансиран от държавата. Такива центрове има само два – първият съществува от 10 години и се фокусира върху индивидуалната работа с деца и младежи в училищна възраст, вече и над 18 години, вторият е новият, който е насочен към ранната интервенция при най-малките.

Децата в новия център работят в групи и имат по два часа на седмица индивидуални часове, каза в „Хоризонт до обед“ директорът на центъра – Ани Андонова:

Полудневни са заниманията. Центърът е разделен на две части. Едната част е образователна - работа на маса , умения за самообслужване, умения за хранене. Следващата зала е зала за психомоторика . Децата се редуват на дейност, всичко е структурирано по график. Те си мат визуална подкрепа. Влизайки, всяко дете знае какво ще направи в началото и след това, по кое време ще се прехвърли в другата зала.

Според психолога Наталия Николова, работата в ранната възраст може да повлияе значително върху развитието на детето:

Изключително важно в тази възраст е да се овладеят емоционалните състояния на детето, тъй като те са доста крайни.

Ако терапията следва естествения ритъм на изграждане на умения, ефектът е видим, смята логопедът Галя Радкова:

Целта на логопедичната терапия тук е децата да се научат и да усвоят базовите умения.

В България няма точна статистика за броя на децата с проблеми от аутистичния спектър.  Американския център за контрол и превенция на заболяванията наскоро публикува статистика , според която 1 на всеки 68 деца развиват някакви симптоми от аутистичния спектър.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Надежда Цекулова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44