Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е в топ 5 на руснаците като предпочитана дестинация за почивка

България е в челната петица на предпочитаните дестинации за почивка сред руснаците, каза в интервю за "Хоризонт" Майя Ломидзе, ръководител на най-голямата асоциация на туроператорите в Русия - АТОР:

След като направихме равносметката за туристическите предпочитания на отминалите майски празници, за руските граждани България се намира в челната петица на най-продаваните направления. Някои от туроператорите отчетоха увеличение на търсенето на България с 35-40 %, а други отчетоха не толкова високи резултати и това е средният резултат според аналитичната служба на АТОР.

Интересът към България се е увеличил средно с 15%. Според направено проучване от Всеруския център за изследване на общественото мнение за нагласите на руснаците преди почивния сезон 45% от тях са посочили, че ще прекарат лятната си почивка по домовете си, което е увеличение спрямо миналата година с 5% , когато 40% са се изказали за подобна възможност. 35% са заявили, че ще почиват на вилите си, което е нарастване пък с 9% спрямо 2015 година, а само 3% ще почиват в чужбина, извън територията на бившия СССР. 17% от анкетираните планират да работят през лятото, което е нарастване с 6% спрямо миналата година.

Финансови проблеми са основна причина за отказ от почивка през летния сезон на 44% от участвалите в проучването, подобно обяснение през миналата година са дали 43%.

Майя ЛомидзеСпоред Мая Ломидзе е трудно да се прогнозира, дали това увеличение на руски туристи към България ще се задържи и през започващия летен сезон: 

Много почивки се предпочитат и правят в последния момент. Виждаме, че прираст ще има, но с колко ще се развие и достигне туристопотокът ни е сложно да прогнозираме, защото практически нямаме цялата информация за продажбата на българското направление. Това, с което разполагаме като информация в този момент, е за 2-3 седмици напред. 

След обтягането на руско-турските отношения и затварянето на турските курорти за руските туристи, повечето страни от Южна Европа, между които е България, се борят кой да привлече повече туристи от тези 5 милиона души, които посещаваха Турция.

Майя Ломидзе смята, че България ще получи своята част от тези туристи, но далеч не всички от тях:

Отсъствието на Турция и Египет от този пазар си казва думата, защото това доведе до преразпределяне на целия поток. Част от него избра други направления за почивка, в които е и България. Но има част от тези туристи, която въобще няма да отиде да почива никъде. Така че страните от Средиземноморието или от Черноморския басейн, където е България, не трябва да очакват тези пет милиона туристи да се преориентират. Но е факт, че България ще увеличи туристите си от Русия. Важно е цените да не бъдат повишавани.

Югоизточна Европа остава предпочитана от руските туристи за летните им почивки, за сметка на държави като Франция и Италия, където те пътуват все по-рядко.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44