Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български отбор ще представи в Лондон прототип на електрически автомобил

В края на месеца Лондон ще бъде домакин на състезание за млади инженерни умове от цял свят. Ще бъдат представени най-новите университетски разработки за икономични автомобили. От България, за трета година, ще участва отбор от Русенския университет, който ще представи прототип с електрическо задвижване.

Ентусиазмът за участие се разпалва от преподаватели и колеги. Така се ражда първият автомобил, който през 2014 година минава по пистата на Ротердам в състезанието "Шел екомаратон". Сега имат пълната подкрепа на университета и на бизнеса.

Машината може да развие максимално 36 километра в час. Автомобилът ще бъде пилотиран от две момичета, които ще се сменят за различните стартове.

Последните месеци екипът работи по подобряване на техническите параметри на автомобила. В дебюта си през 2014 година русенските студенти успяха да изминат 168 километра с един киловатчас, което им отреди 23-то място в крайното класиране. През миналата година автомобилът успя да измине 213 километра със същата енергия.

Амбицията на отбора за тази година е да се нареди сред топ 10 в своята категория. Русенските студенти ще се борят и за приза "Дизайн на превозно средство“. Наградата признава най-оригиналния автомобил.

Ректорът на Русенския университет, професор Велизара Пенчева е сред най-големите фенове на отбора: Горда съм с предизвикателството, което приеха студентите, както и желанието им да се включат в това състезание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44