Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Яйджиев: Брекзит може да доведе до процеси на интеграция в еврозоната, които могат да оставят България в периферията

Ивайло Яйджиев в Оксфорд
Снимка: личен архив

Много българи не се интересуват от британския референдум, вероятно защото директните последствия в деня след референдума ще са сравнително ограничени за нас.

Може би темата, която доминира в ежедневния живот, е темата за свободата на движение и малко вероятно е да има някакви ограничения за тези около 65 000 българи, които в момента са студенти и работят на Албиона. Вероятно ще има ограничения за в бъдеще, но докато тези ограничения се изяснят и докато всъщност се изясни какви ще са бъдещите отношения между Великобритания и ЕС, този въпрос остава сравнително отворен. Също така икономическите последствия за България няма да са драматични. И Великобритания е важен икономически партньор, но не е сред най-важните. Мисля, че някъде на 10-о или 12-о място по износ за България.


Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ Ивайло Яйджиев от Института за европейски изследвания и докторант в Оксфорд. Главното опасение на Яйджиев е, че евентуален Брекзит може да отключи възход на евроскептицизма в страните от ЕС.

При евентуално излизане на Великобритания от ЕС ще започне дълъг процес на предоговаряне, в който България трябва да търси естествени съюзници за защита на правото на движение

В този контекст България трябва да намери съюзници, нашите съюзници биха били страните от Централна и Източна Европа, но ще е добре да имаме предвид и други теми, най-вече именно баланса между страните от еврозоната и страните извън еврозоната. В момента нямаме ясно изразена позиция за това какво ще се случи след евентуален Брекзит. Мисля, че все пак, тече известно планиране, най-малко в рамките на подготовката на нашето председателство на Съвета на ЕС би трябвало да има такъв процес.

Яйджиев прогнозира оставане на Великобритания в ЕС „с много малка преднина“, защото:

За пръв път виждам такъв консенсус сред икономистите – че Брекзитът би бил лошо икономическо решение. Елементът, който ще повлияе в крайна сметка, предполагам, ще е по-скоро страхът от несигурността.

Евентуален Брекзит обаче ще окаже ефекти върху самия ЕС, прогнозира той:

Великобритания играе много специфична роля в баланса на силите вътре в ЕС, най-вече като страна извън еврозоната, която има изключително мощна икономика, и ако всъщност Великобритания излезе от ЕС, това ще доведе до едни процеси, вероятно, на интеграция вътре в еврозоната, които могат да оставят България малко в периферията на тези интеграционни процеси. Не е ясно от там нататък какви ще са политическите последствия за нас.

Дори ако Брекзитът бъде отхвърлен, това ще промени динамиката в ЕС, защото ще покаже, че дори за хората в страната с най-привилегировано членство в ЕС подкрепата за оставането в него е в рамките няколко процента повече отколкото скептицизмът, отчете Яйджиев, според когото това ще засили тенденциите в Италия, където евроскептицизмът се засилва.

Донякъде е парадоксално, че точно евроскептичните партии имат реторика, която е на ниво на ЕС, въпреки че е антиевропейска.

Интервюто на Борислава Борисова с Ивайло Яйджиев можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44