Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският референдум ще изпрати сигнал към ЕС

| обновено на 23.06.16 в 16:21

Британците гласуват днес в съдбоносен референдум, с който ще решат дали да остане страната им в Европейския съюз, или да го напусне.

Премиерът Дейвид Камерън заяви часове преди вота, че позициите на двете страни са изравнени, което прави резултатът непредсказуем.

Британският референдум, независимо как ще завърши, ще изпрати много силен сигнал към всички, които са ангажирани с ЕС и европейската идея. Без съмнение ще има някакви промени. Но не мисля, че тези промени ще бъдат много сериозни, заяви в интервю за Радио Пловдив Юлиан Попов, български журналист и писател, който живее от години на Острова. Той обаче смята, че няма да се стигне до нов европейски договор.

Парламентът на Великобритания ще трябва да се съобрази, ако страната реши да излезе от ЕС. Но това ще е дълъг и сложен процес. Най-големи ще са щетите за ЕС. И от там ще дойдат и щетите за Великобритания. Британските политици, британските чиновници, са изключително влиятелни в Съюза. Те имат много силен глас и много голяма компетентност, припомни Юлиан Попов, но изрази надежда, че Великобритания ще остане в ЕС. При такъв вариант – Дейвид Камерън и правителството, ще трябва да поемат по-твърд курс за преговари с ЕС.

Цялото интервю с Юлиан Попов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.