Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Мосап: Вероятно Камерън ще подаде оставка през днешния или утрешния ден

Англичанинът Дейвид Мосап, който от години живее в България и е преподавател в СУ, сподели в предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт", че е дълбоко шокиран и разочарован от резултата. Той отбеляза кои ще са основните проблеми от вота на историческия референдум във Великобритания:

Основният проблем ще е обезценяването на лирата и поскъпването на вносните стоки. Друг проблем ще е разделянето на вота по различните съставни части на Великобритания. Шотландия и Северна Ирландия гласуват за оставане. В Шотландия това неминуемо ще води до референдум за независимост. Аз очаквах много по-голяма зрялост от гражданите на Великобритания. За съжаление целият вот беше базиран на едни много емоционални въпроси. Сред тях беше и въпросът за миграцията. Аз не мисля, че ще има голяма промяна в следващите няколко години и съм сигурен, че тези, които са гласували за излизане от ЕС на базата на този въпрос, на този проблем, ще бъдат много дълбоко разочаровани, че няма да има голяма промяна в тази ситуация, което ще доведе до пълно разочарование от политическата класа във Великобритания.

Дейвид Мосап заяви, че основното му притеснение е свързано с разединението между гражданите на Великобритания:

За тези граждани на Великобритания, които живеем извън страната, всичките ни доходи, които са в лири, се обезценяват. Освен това се вижда огромно разделение във Великобритания и това ще води до едно напрежение в Англия, като съставна част от Обединеното кралство, напрежение между Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия.

Мосап допълни:

Слушах коментари по Би Би Си и се говори, че в момента основните организатори на вота "за" излизане от ЕС водят преговори за оставката на и Дейвид Камерън. Вероятно Камерън ще подаде оставка през днешния ден или през утрешния ден. Другата възможност е да го оставят да започне политическите процеси, които са много неприятни за него. Това са едни процеси, които той искаше да избегне.

Цялото интервю с Дейвид Мосап можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44