Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брекзит - уравнение с много неизвестни

| обновено на 26.06.16 в 11:00
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голяма част от българите смятат, че резултатът, в полза на излизането на Великобритания от ЕС, е отговор на неолибералната политика на водещи европейски лидери и несправянето на ЕС с бежанската вълна.

Страх и тревога донесе резултатът от вота на британците за излизане на страната от ЕС, споделя в репортаж за „Неделя 150“ педагогът Анета Костадинова, чийто син – Любомир, заедно със семейството си, от 18 години живее и работи в Лондон. Тя изрази притеснения от това, че няма да могат да посещават децата си, заради трудностите с получаването на разрешение за виза от Британското посолство. Според Костадинова решението за Брекзит ще окаже и негативно влияние върху икономиката, тъй като ще се появи липса на работна ръка, което пък ще рефлектира върху стандарта на живот там. Последствията за България от британския референдум най-осезаемо, първоначално ще се усетят от работещите българи във Великобритания. Според Любомир Костадинов сега неизвестните са много:

За много българи ще има ограничаване достъпа до Великобритания, до работни места… Връщаме се с около 15 години назад. Не се знае какви мерки ще предприемат и колко дълго ще трае самата процедура по излизането на страна та от ЕС . В икономическо отношение напрежението е доста голямо. Пазарът се срина, 100-те британски компании загубиха в милиарди паунди, това би коствало на всяко едно семейство около 4000 британски паунда годишно.

Англичаните в родопското село Полковник Серафимово са разделени и след допитването в позициите си - трябва ли Обединеното Кралство да е в ЕС.

Според някои от тях Брекзит е изненада, която ще има доста негативен ефект върху икономиката на страната. През следващите две години ще има много промени като цяло за Великобритания, за чужденците там, както и за британците, живеещи извън пределите на Обединеното Кралство, прогнозират те. Според други, Брекзитът не е изненада, защото англичаните никога не са се чувствали комфортно в Европа. Проблемите и трудностите ще бъдат повече за хората – чужденци за Великобритания.

В звуковия файл можете да чуете репортажите на Невена Петрова и на Радостина Чернокова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44