Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Терзиев: Възможно е Великобритания да остане в ЕС

Снимка: БГНЕС

Трябва да се изясни британците излизат или не излизат, тъй като до момента те не излизат. Положението на Великобритания формално е същото каквото е било и преди референдума, докато тя не подаде молба за задействане на процедура. Докато няма процедура, разговорите по същество са невъзможни. Това каза в предаването "12+3" журналистът Светослав Терзиев.

Референдумът показа едно мнозинство, но то не е истинското мнозинство във Великобритания, защото това са 36% от британските гласоподаватели, които могат да определят бъдещето на страната. Не е дори половината. Следователно, мнозинството не се е произнесло за излизане.

Според Терзиев е възможно въпреки референдума Великобритания да остане в Европейския съюз:

Не бива да се изключва такава възможност, защото Обединеното кралство е съставено от различни народи, които искат различни неща. Например шотландците категорично искат да останат в ЕС. Те трябва да гласуват в своя парламент за излизане от ЕС, след като населението там е казало, че не иска да излезе. Ако те бъдат против излизането, това означава, че техният парламент просто няма да ратифицира такова споразумение. Следователно Шотландия може да е една пречка за излизане от ЕС, това може да е механизмът, чрез който да се обоснове отказът за подаване на молба за излизане.

Преговорите трябва да бъдат категорични, ясни и твърди, за да не се правят отстъпки, така че да се налива вода в мелницата на националистите, каза още Терзиев.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44