Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разказ за магията на село Долен и хората там

Снимка: transfiguration-festival.com

Църквата „Свети Никола“ в с. Долен е изградена през 1834-та година. Вярващи от цялата страна я смятат за едно от светите места, на които се случват чудеса. В момента доброволци събират средства за реставрацията на храма.

Млади архитекти, обединени в организация под името „Мещра“, са се събрали заради желанието си да запазят и предадат знанията на старите майстори. Арх. Мирела Кафкова споделя:

Вече няма майстори. Майсторите са възрастни, няма чираци, няма на кого да се предава знанието. Опитът в едни момент ще се изгуби. Това ни светна като аларма, че това знание, трябва някой да го документира и ако може, да се предава.

Запазването на знанието е нужно не само заради историческата ценност. Много от къщите в архитектурния резерват с. Долен се нуждаят от реставрация в различна степен, а без традиционните строителни техники, това не може да се изпълни автентично.

В рамките на фестивала „Зенит“ архитектите от „Мещра“ се опитаха да предадат и на посетителите своето вдъхновение.

От звуковия файл можете да чуете репортаж на Надежда Цекулова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44