Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Станков: Трябва да има по-различен подход към новите държави в ЕС по отношение на земеделието

проф. Иван Станков
Снимка: БГНЕС

Преди дни екологът Константин Дичев изпрати сигнал до генералния директор на Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ. В него той предупреждава, че от участието на България в общата селскостопанска политика на Европейския съюз голяма част от средствата по директните плащания за миналия програмен период и от Програмата за развитие на селските райони са усвоени от 100 свързани лица:

Този сигнал, който пуснахме може да се нарече протест срещу службите, европейските служби и основно ОЛАФ и Службата по земеделие в Европейската комисия. Ние сме ги сезирали нееднократно. Няколко пъти сме описвали детайлно схемите на ограбване - заяви Дичев.

Проф. Иван Станков, бивш министър на земеделието в служебния кабинет на Марин Райков, сега заместник-председател на Комисията по земеделие в НС, коментира в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" темата за директните плащания на фермерите:

Сегашното положение е една нарушена структура на производство. Трябва да се направи един много сериозен анализ, но не анализ на предшестващите няколко години, както обикновено се прави и се отчита някакъв минимален ръст, а трябва да се анализира целият преходен период, да се видят грешките и на тази база да се направят съответните вече препоръки. Ние имаме готова стратегия, имаме определени приоритети, но всичко това предварително трябва да се анализира. Европа не ни разбира, защото в Европа вече стотици години има частно стопанство, докато при нас тези структури се създават едва сега и тръгнахме по един път, а нямахме никаква готовност за него.

Проф. Станков допълни:

Когато бях служебен министър, искахме да убедим Европа, Съвета на министрите, че ние се нуждаем от по-различни схеми и наистина успяхме да прокараме няколко неща, които до известна степен ни устройват. Това са обвързаното плащане, младите фермери, малките стопанства, но това са много дребни суми и затова казвам, че те не ни разбират и са далеч от нашите проблеми, защото при тях машината работи и всичко е синхронизирано, добре разработено. Аз мисля, че трябва да има по-различен подход към новите европейски страни.

От звуковия файл можете да чуете цялото интервю с проф. Иван Станков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44