Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Мариана Симеонова: Очакваме парламентът да разреши кръстосаното донорство

д-р Мариана Симеонова
Снимка: БГНЕС

Очакваме Народното събрание да разреши кръстосаното донорство до няколко месеца, заяви в интервю за „Хоризонт“ директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова.

1091 души в момента чакат за трансплантация у нас. Почти 1000 от тях имат нужда от нов бъбрек, сочи регистърът на Изпълнителната агенция по трансплантация. В същото време бъбречнотрансплантираните у нас са около 550 души. Според пациентски организации чакането за нов орган ще се съкрати, ако законодателят разреши кръстосаното донорство. То се прилага в случаите, когато пациентът няма подходящ дарител в семейството си, но открие такъв от друго нуждаещо се семейство. Тогава близкият на единия пациент дарява орган на другия пациент и обратното. Необходимата законова промяна обаче се бави вече години. Д-р Симеонова обясни:

За кръстосаното донорство бавничко вървят нещата. Моето обяснение е това, че все пак имаше смени в правителствата. Това нещо, което трябва да мине за тези три години и половина, трябва да мине през Народното събрание. Нормално всеки екип трябва да започне, да обясним, защото това са сериозни неща. Аз мисля, че това нещо ще се случи и то би трябвало да стане есента.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44