Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Луиза Славкова: Ердоган ще става все повече Путин, Турция ще става все по-труден партньор за ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Луиза Славкова, политолог и експерт по Черноморския регион, каза в „Хоризонт до обед“, че според нея случилото се в Турция категорично е било опит за преврат:

Не съм склонна да се доверя на тезите, че Ердоган е бил този, който е инсценирал цялата тази ситуация.

Въпросът за 1 милион долара, който всички си поставяме, е до каква степен Ердоган е предвидим и надежден. За ЕС Турция ще става все по-труден партньор:

Основната теза за това ЕС да бъде заобиколен от държави, които са приятелски настроени и са колкото се може по-демократични, е именно това, че демокрациите са предвидими, т.е. има едни правила, към които те се придържат и това ги прави предвидими и надеждни партньори. Така че, колкото по-недемократична става Турция, толкова по-непредвидима ще става тя и възбуждането и използването на такива ситуации, като този опит за военен преврат, е много притеснителен. Защото с цялата тази чистка, която започва Ердоган, в рамките на 24 часа да успее да прибере 3 хиляди съдии и прокурори, е много притеснително. Според мен Турция ще става все по-труден партньор.

Славкова коментира още, че за нас е по-добре Турция да остане по-близка с ЕС и НАТО, вместо с Русия:

Както каза един анализатор обаче, от опит да направят от Ердоган Морси (Мохамад Морси, президент на Египет от 30 юни 2012 до 3 юли 2013, бел.ред.), сега от Ердоган ще става все повече Путин.

Още по темата можете да чуете от интервюто в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44