Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки цивилни и полицаи пострадаха при сблъсъците в Армения

| обновено на 21.07.16 в 15:09
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снощи и през нощта в арменската столица Ереван имаше сблъсъци между полицията и демонстранти, които се опитаха да достигнат до мястото, където вече четири дни техни съмишленици държат за заложници заместник-шефа на полицията и още трима служители на реда. Похитителите настояват правителството да освободи от затвора опозиционния водач Жирарир Сефилян.

Напрежението в арменската столица Ереван остава. Демонстрантите и депутат от опозицията в арменския парламент поискаха той да може да занесе храна и вода на своите колеги, които взеха за заложници няколко високопоставени полицейски служители преди няколко дни. След като органите на реда изградиха кордон и не допуснаха протестиращите да се приближат до сградата, където се разиграва кризата, недоволни от действията им, те се опитаха насилствено да атакуват района и да стигнат до мястото. След като бяха отблъснати със сълзотворен газ и стрелба във въздуха от полицията, демонстрантите още веднъж се опитаха да атакуват органите властта. Тогава при сблъсъците бяха ранени 51 души, от които един полицай от арменските специални части.

Властите в Ереван продължават и днес преговорите с похитителите в опит да поставят точка на кризата със заложниците, но нещата едва ли ще се променят, коментират близки до арменската опозиция. Напрежението в Ереван расте и не е изключено да има и още сблъсъци в скоро време. Лично президентът на Армения Серж Саркисян наблюдава случващото се, а някои местни анализатори предупреждават, че събитията в Ереван могат значително да отслабят националната сигурност на задкавказката република, която се намира в много сложна фаза – търси се международно решение на Нагорно-Карабахския въпрос, който изостри до крайност отношенията между тях в началото на април т.г., стигайки до военни действия, продължили няколко дни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44