Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 12 август решават за датите на матурите за догодина

Снимка: БГНЕС
До 12 август ще бъде взето окончателно решение дали матурите догодина ще бъдат проведени със седмица по-късно в сравнение с досега. Това каза в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Александър Трингов, началник отдел "Общо образование" в просветното министерство, във връзка с притесненията, че документите на кандидатстващите в чужбина ще се забавят. Според разчетите на министерството резултатите от матурите догодина ще станат ясни на 15 юни:

Министерството винаги е склонно да се вслуша в становища и в предложения, които са в интерес на учениците, и категорично можем да заявим, че ние, като институция, не бихме били пречка учениците да имат възможност да кандидатстват в чужди университети. 15 юни-15 юли е един месец срок, в който трябва да се следват няколко стъпки, които могат да бъдат изпълнени, каза Александър Трингов от просветното министерство в интервю за "Хоризонт".

Датите за матурите не трябва да са в последните дни от месец май, защото ще има големи притеснения за много млади хора, които искат да кандидатстват в чужбина, това заяви Бистра Илиева – управител на консултантска къща за образование в чужбина:

Ако матурите бъдат проведени със седмица по-късно в сравнение с досега, повечето от младите хора могат да не успеят да си подадат документите си навреме.

Цялото интервю с Александър Трингов и Бистра Илиева можете да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44