Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН предлага национално външно оценяване и след 10-и клас

| обновено на 22.07.16 в 15:08
Снимка: БГНЕС
Да бъде въведено национално външно оценяване и след 10-и клас. Това е заложено в Държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обучението на учениците. В момента национално външно оценяване има след 4-ти и 7-и клас.

Изпитването след десети клас се прави, защото по новия Закон за училищното образование гимназията се разделя на два етапа – 8-10 клас и 11-12 клас. В десети клас учениците обикновено са на 16 години, възрастта, до която образованието е задължително по Конституция.

Предвиждат се два задължителни изпита – за проверка на грамотността и тест за математическа грамотност. Въвежда се минимален брой от две оценки за срок по предмет. Ще има и описателни характеристики на оценките Например: при "среден 3", ученикът постига само основните очаквания и резултати от учебните предмети. По думите на заместник-министъра на образованието Диян Стаматов, липсата на такива определения  е водела до силна субективност:

Аргументацията на учителя, когато текущата оценка е на изпитване, трябва да стане пред целия клас. Ако изпитването е писмено, се прави кратка рецензия под самата писмена работа.

Според новия стандарт, не само в първи, но и във втори и трети клас децата няма да имат оценки, а съответно в свидетелствата ще пише "отлично", "много добро", "добро", "задоволително", "незадоволително". Какъвто и да е резултатът в началното образование, клас няма да се повтаря.

Ако ученикът е отсъствал от училище повече от 30 на сто от учебното време, независимо от причините, ще трябва да се явява на изпит за срочна оценка. При националното външно оценяване в четвърти и седми клас ще има изпити само по български език и литература и математика, останалите отпадат.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44