Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все по-голяма част от руснаците се ориентират към производство на вино

Снимка: Николай Кръстев
В Русия се променя културата на употреба на алкохол и все повече хора се ориентират към виното, въпреки че според последните резултати на руската статистка производството на водката продължава да нараства, но това не пречи една част от пазара и потребителите да се обръщат трайно към вината.

Хубаво вино в Русия можете да намерите в югоизточната част на страната в района на Фанагория, който е свързан с далечното ни минало, когато Хан Кубрат обединява прабългарите, северно от Кавказ и Черно море, по този начин създава могъщ племенен съюз.

В този район е и Таманският полуостров. Там работи Игор Чемериз, чиято фирма се занимава с отглеждането на грозде върху 7000 хектара, което се използва основно за производството на вино. Неговата компания е отворена да внася и вино от чужбина, за да задоволява нуждите на руския пазар. Той сподели:

В последно време руското правителство започна да подкрепя развитието на винопроизводството и всичко свързано със засаждането и грижата за гроздовите масиви, като ни подтикват към разширяването на площта, където да се отглежда тази култура, така че 80% от разходите за производството на вино се компенсира от държавата, а това към днешна дата е много голяма сума, което ни радва. Това подпомага и развива не само нашият сектор, но и фермерството. Сега субсидия получават не само големите предприятия, но и малките производители. Сега е много изгодно за фермерите да взимат земя под аренда, да отглеждат грозде.

Чемериз допълни: Игор Чемериз

Ние лично сме взели малък заем за нашата фирма, но не за винопроизводство, а по-скоро за модернизацията на предприятието, защото, ако не продължаваме да вървим напред и не прилагаме чуждестранните технологии, то ние ще тъпчем на едно място. Сега увеличаваме с всяка изминала година не само площта с грозде, но и качеството на продукцията. 

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Николай Кръстев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44