Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивелина Василева: Осем проекта за рехабилитация на ВиК мрежата са предоговорени

| обновено на 26.07.16 в 18:48
Снимка: Кети Тренчева

Неизпълнените общински проекти за рехабилитация на ВиК мрежата, които бяха предоговорени, са осем. Това обяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в Банско. Там беше подписан договорът за втората фаза на водния цикъл в града. Досега по проекта са платени над 50 милиона лева.

Ако рисковите проекти не се изпълнят в разписаните срокове, общините ще трябва да връщат всички средства, предупреди министър Василева и припомни, че проектът в Банско има регистрирано забавяне от две години:

Това беше един от най рисковите, най-критичните, бих казала, най-драматичните проекти, които бяха изпълнявани през първия програмен период.

26 милиона лева е стойността на безвъзмездната помощ по Оперативна програма "Околна среда", а за приключването на проекта са необходими общо 32 милиона, като разликата е финансов ангажимент на Общината. Срокът за изпълнение е 20 месеца.

Притеснението на курортната община, бенефициент по проекта, си остава заради многократно неизпълнение на поетите обещания и нарушавани срокове от страна на фирмата изпълнител.

Кметът на Банско Георги Икономов припомни и слабостите на Закона за обществените поръчки:

Този програмен период, който отмина - 2007-2014 година, достатъчно ясно даде картинка на всички общини, не само общини, за работещите, добре работещите фирми в България и тези, които не работят, а по скоро печелят поръчки и ги предоставят на подизпълнителите.


В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44