Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 американски автомобилни марки, за които със сигурност не сте чували

С кратка класация на 7 от най-неизвестните марки от САЩ Радио София ще Ви върне към миналото на американската автомобилна индустрия, за да ви разкаже за някои от колите, произведени зад океана в малки серии, които вече могат да се видят само в музеите или в частни колекции, ако са имали късмета да оцелеят.

Разбира се, няма да стане дума за никакви фордове, крайслери и кадилаци, но и прозведенията на братята Додж или дори на Студебейкър, пак са много-много световно известни и няма как да част от селекцията, в която започваме  с т.нар. Brass Era, когато (между 1896 до 1915 г.) са работили основната част от най-малките производители в САЩ. Практически във всеки по-малък или по-голям американски град в първите две десетилетия на миналия век  е имало по две-три автомобилни компании.

От звуковия файл може да научите повече за марки като Anhut, Lad’s Car, Jewell или Winther, но ако и техните имена не звучат достатъчно екзотично, се налага да споменем и това, че в САЩ има и автомобил с името Playboy. Компания с това отлично за бранша наименование е развивала дейност в щата Ню Йорк между 1947 и 1951 година и е успяла да пусне на пазара само един модел -  Playboy Convertible.

Трябва да направим и уточнението, че не става въпрос за т.нар. тунинг  - т.е. за реконструирани според дизайнерските визии коли, а за реални модели, произведени от различни компании, които отдавна вече не съществуват. Към списъка логично се присъединява и Джордж Торогуд  със своето изпълнение на "Ride On Josephine"....





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.