Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Стефанов: ЕК е заинтересована наравно с българския потребител да има алтернативна доставка на газ

Руслан Стефанов
Снимка: Таня Харизанова

Много открито се заявява, че се дава зелена светлина за хъб "Балкан“, но по-скоро се заявява, че Европейската комисията би подкрепила едни такива усилия и дори би се съгласила евентуално в него да влиза и руски газ, това коментира в интервю за предаването "12+3" на програма "Хоризонт" икономистът Руслан Стефанов:

Ако човек следи внимателно това, което се е случвало в отношенията между България и ЕК и въобще отношението към тези проекти, ще види, че действително по отношение на идеята България да бъде някакъв газоразпределителен център в бъдеще Комисията е изразявала винаги подкрепа. Идеята обаче този газоразпределителен център да включва руски газ и изградена инфраструктура с европейски пари, винаги е била приемана много скептично от ЕС. Скептично е приемана от гледна точка на времето. Казва се - да, възможно е, но първо трябва да свършим две неща – да има връзка с Гърция, което вече се случи, второ – трябва да има интерконектор, да има достатъчна възможност България да доставя пълния обем необходим газ алтернативно.

Стефанов допълни:

ЕК е заинтересована наравно с българския потребител да има алтернативна доставка на газ за цяла Югоизточна Европа. Много сериозен екип на ЕК, поне от една година, работи много близко с българските си колеги.

Цялото интервю с Руслан Стефанов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44