Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петима кметове в кърджалийско работят в общ офис и с една секретарка

Снимка: Румяна Цветкова

Петима кметове в кърджалийско работят в общ офис и с една секретарка заради липсата на място.

С промените в Изборния закон села с до 100 жители с постоянна адресна регистрация вече имат свой кмет. Така в Община Кърджали се появиха 47 нови кметства. Оказа се, че кметовете нямат къде да работят. За да спази законът, общината в Кърджали намери нетрадиционно решение. Секретарят Сезгин Бекир обясни:

Всъщност отговорът, който ние сме намерили, е да "приютим" новоизбраните кметове в съществуващи, функциониращи сгради на кметствата, които са били до месец октомври 2015 година и всъщност всички новоизбрани кметове се намират в помещения, които са общинска собственост, в бившите кметства, където са били включени техните населени места и по този начин изпълняват функциите си на кметове и обслужват населението.

Ситуацията доведе до абсурди като този няколко кметове да споделят една стая. В село Енчец например в кабинета на бившия кмет сега се трудят трима нови. В Солище на 25 кв метра успяха да се поберат четирима кметове. Рекордьори са в село Бойно. Там петима се справят в една стая с един телефон и една секретарка. Кметът на селото Айдън Керим признава, че така е трудно да се работи:

Не е много удобно и лесно пет кмета на пет населени места да работят в една стая, но се справяме, тъй като работата ни е една и съща. В летния сезон може да се направи график, тъй като е по-отпускарски сезон.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Валя Апостолова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44