Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Гостилица се провежда празник на кратунката

село Гостилица
Снимка: Румен Стоичков

Празник на кратунката ще се проведе на 27 август. Той е уникален и традиционен. Провежда се в село Гостилица, община Дряново, Габровска област.  Жителите му някога са били около 3000, а днес са около 280, предимно възрастни. Разбира се, гордеят се с миналото на селището, обвеяно от предания и легенди.

Някои от къщите в селото са доста стари, а малка част от жителите са чужденци, англичани, че дори и представители на Южна Африка.

Всъщност името се дължи на строената някога в селото странноприемница, т.е. гостилница, както и на гостоприемството на хората.

Училище в селото е имало още през 1856 г. - малко, в пределите на църквата "Рождество Богородично“, която е градена през 1841 г. и е паметник на културата. Храмът е в трагично състояние, благодарение и на безучастието на Великотърновския митрополит Григорий. Това твърди грижещата се за храма Стефка Хаджиева. Откраднати са полилеите, свещниците и царските двери, а вторият етаж е готов да падне.

Снимка

Събират се по 2 лева при погребение и с тях се купуват цигли, за да се оправи покривът. Всеки починал означава още 2 лева в касичката за цигли. И е естествено Търновският митрополит да не иска да стъпва в храм, където ще му капе на главата. Сигурно влиза в неговите представи за нормалност и традиции. Впрочем, една необичайна традиция честват жителите на Гостилица - Ялова понуда.

Мъжете се крият, ние ги гоним и когото хванем, вдигаме го нависоко, а той хвърля пари. Това е ритуал срещу безплодието. Той е зимен, а на 27 август, посред лято, е празникът на кратуната. Организира го съществуващото от 1894 година читалище "Христо Ботев", казва секретарят Добрина Денчева.

В звуковия файл можете да чуете репортаж на Румен Стоичков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44