Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще бъде решен въпросът с доброволните формирования към общините

Снимка: Данаил Димитров Личен архив

Последните промени в Закона за защита при бедствия задължиха общините с население под 20 000 жители да създадат доброволни формирования. В малките и особено във високопланинските общини средства не са осигурени. Въпреки исканията, отправяни неколкократно до Министерство на финансите, отговор няма, а бюджетите в някои от тях вече са на червено.

Със законовите изменения освен задължението по създаването на доброволните формирования, се структурираха и съвети за преодоляване на риска от бедствия към областните управители и кметовете на общини, които трябва да изпълняват ролята на платформи за намаляване на риска от бедствия на съответните нива. Промените трябваше да гарантират и механизъм за финансиране на превантивните дейности и на дейностите по подготовка за реакция.

Лятото е най-чаканият сезон от хората, живеещи в Рила, заради огромния ръст на туристи, но е и най-рисковият – заради сушата и масовото човешко присъствие в гората. Хората в Рила още коментират последния пожар в планината, който беше потушаван в продължение на повече от 20 дни. Загубите за природата бяха неизмерими с преките разходи по овладяването на огнената стихия, които надхвърлиха 500 000 лв.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кети Тренчева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44