Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на "Младост" Цвета Авджиева заяви, че подава оставка

| обновено на 15.08.16 в 18:19
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов се разпореди днес кметът на столичния район "Младост" Цвета Авджиева да подаде оставка. След като кметът на София Йорданка Фандъкова и изпълнителната комисия на ГЕРБ формално настояха тя да го направи, Авджиева се оттегли. Причината е разрешение за строеж в пространството между блоковете с номера 19, 20 и 21 в квартал "Младост 1".

Премиерът Бойко Борисов заяви с Ловеч:

Квартал "Младост" на София от една спалня, която беше преди 10-15 години, сега е един от най-хубавите квартали. Разпоредил съм кметът на този район да подава оставка. Ще отидем на нови избори в "Младост", защото, повтарям – правителството, Столичната община и ГЕРБ са направили толкова за "Младост", че не искам да чувам за протести на хора, на които някой се е опитал да им вземе зелената площ.

Толкова паркове и градини се направиха в София, че просто не го заслужаваме и който го е допуснал, ще си понесе още днес отговорността. Тъй като законът е такъв – ще го направим така, че заедно с президентските избори да се проведат и частични местни избори за кмет на район "Младост".

Авджиева заяви, че подава оставка за да се избегнат всякакъв вид спекулации. Тя се оправда, че подробният устройствен план на Младост е приет през 2009 година, като през 2008 година е бил обществено обсъждан. Не е имало възражения от страна на гражданите и неправителствени организации.

Живеещите в "Младост" настояват за преразглеждане на Подробния устройствен план на района, заяви още Десислава Иванчева. Според нея оставката на районния кмет Цвета Авджиева е положителна крачка, но няма да реши проблема:

Действително желаем ново разглеждане, отваряне на Подробния устройствен план с присъствие на граждани от Младост. Не са важни само инвеститорите, които инвестират, важни сме и ние гражданите. Ние също облагаме чрез данъците и искаме да бъдем защитени.

Строителство може да се извършва само в такива частни имоти, за които има подобно предвижване в подробния устройствен план на района. Всичко друго е незаконно. Такъв анализ би могъл да се направи за всеки отделен случай и реакцията на гражданите е ценна, защото акцентира вниманието върху всяка конкретна ситуация и се търси решение за нея. Цялостно решение може да бъде търсено само по този начин, каза в предаването "12+4" Лорита Радева – общински съветник от ГЕРБ.

Общинският съветник от партия "Нормална държава" Войслав Тодоров даде публичност на над 20 карти, които показват конкретни предвидени застроявания в район Младост. В предаването "12+4" той заяви:

Те обхващат всички части на Младост. Тези, на които съм акцентирал, са предимно зелени площи. Това са много ключови места. Това е именно желанието ми да промени тези устройствени планове, така че да спрем възможностите за допълнително застрояване на зелени площи в района.

Цвета Авджиева заяви първо за "Хоризонт", че е подала оставка. 

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44