Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доизживяването на старите сметища - пожароопасно и неекологично

Пожар на сметището в Бобошево
Снимка: БГНЕС

Над 40 стари сметища са закрити в рамките на година и половина, а на територията на страната са изградени 18 нови системи за управление на отпадъците.

Въпреки заплахата от евросанкции още от юли 2009 година, когато страната ни е трябвало да закрие всички стари сметища и да се изградят нови регионални депа за управление на отпадъците, старите сметища все още работят.

Проблемите с отпадъците на общините от Рилското корито си имат своя драматична предистория.  Години наред изграждането на завод за депониране и оползотворяване на отпадъци в Кочериново беше на стартова линия. Това осигури два мандата на тогавашния кмет Костадин Катин. Резултатът- завод няма, а  кметът беше арестуван и все още е разследван за злоупотреби в особено големи размери.

Сега няколко общини гледат с надежда към Благоевград, където са готови с проект за оползотворяването на отпадъците. По него ще се обработват отпадъците на Симитли, Бобошево, Рила, Кочериново и областния център. Строителството ще започне най-вероятно догодина, а дотогава отпадъците поемат по стария път към бунищата, които лесно се запалват в жегите и обгазяват близките селища.

Миналата седмица се запали благоевградското сметище, преди два дни  - това в село Слатино, където се депонират всички отпадъци на община Бобошево. Живеем в страх и ужас да се запалим или отровим, разказват местни хора, живеещи в близост.

Още по темата - в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44