Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма застрашени селища от пожара в Кресненското дефиле

| обновено на 29.08.16 в 09:58
Снимка: БГНЕС

Няма непосрадствена заплаха за хората и инфраструктурата в района, каза в „Преди всички“ инж. Иван Гергов, директор на регионалната дирекция по горите в Благоевград, който се включи извънредно в предаването "Преди всички" по повод пожара в Кресненското дефиле:

Първоначалният сигнал е получен около 22 часа. Изпратени са екипи и служители на държавните горски стопанства в Кресна и Симитли.

Пожарът е обхванал около 50 декара смесена гора и площи със сухи треви. Инж. Гергов уточни:

Половината са държавни горски територии. В по-голямата си част пожарът е ограничен, няма непосрадствена заплаха за хора и инфраструктура. В района има екипи и 50 служители на горските стопанства.
В по-голямата си част пожарът е локализиран, но има и един участък, в който е много трудно да се работи поради почти отвесния наклон. Продължаваме работата по гасенето на пожара, каза още инж. Гергов.

Три екипа на служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ и служители на горските стопанства в Кресна и Симитли са били снощи на място. През нощта огнеборците са имали за задача да не допуснат разрастване на пожара. Предотвратено е пренасочването на огъня към село Стара Кресна.

Рано тази сутрин е започнала и акцията по гасенето. За кратко е било спряно движението на влакове, за да могат пожарните екипи да преминат през един от тунелите, каза директорът на Областната пожарна дирекция Георги Пармаков.

Електрозахранването на дългия тунел в Кресненското дефиле обаче е аварирало. В близкия до пожара район се намира трафопост, който вероятно е изключил. От Областното пътно управление призовават шофьорите да се движат бавно и да не предприемат рискови маневри.

На този етап пожарът е овладян, но времето в Кресненското дефиле е твърде динамично и все още има опасност от подновяването на огъня.

Цялото интервю можете да чуете  в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44