Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сагата "Бокова - Георгиева"

Снимка: БГНЕС

Не мога да се ангажирам да гадая дали Бойко Борисов ще смени Ирина Бокова с Кристалина Георгиева, но всъщност мисля, че по-скоро ще има смяна, това каза в интервю за предаването "Преди всички“ по програма "Хоризонт“ Даниел Смилов от Центъра за либерални стратетии:

Все пак има доста условия за една такава маневра. България е в уникална ситуация. Ние имахме две кандидатки, които бяха изключително силни. Като че ли Бокова достигна тавана на доверие и трудно ще се изправи срещу силен кандидат като Гутереш. Последните гласувания определено не са в нейна полза. 


Според Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество в Ню Йорк сред повечето дипломати в ООН не се е променило разбирането, че е ред на Източна Европа да оглави организацията.

Той не отхвърля възможността нов кандидат като Кристарлина Георгиева да се включи в надпреварата:

Мисля, че въпреки проведената от Ирина Бокова много щателна кампания, изглежда, че за нея няма отворен път към победата. Тя получи само 7 насърчителни гласа в последното гласуване, докато Гутериш получи 12. Минимумът е 9 положителни гласа. Разбираме, че Русия лобира много силно за Бокова, която е техен фаворит, но изглежда САЩ, Великобритания и други западни държави са силно против нея. Боя се, че дори ако оставим настрана въпроса дали Георгиева ще влезе в надпреварата, шансовете на Бокова да спечели са твърде слаби. Ако Кристалина Георгиева се включи, това ще промени много неща. Вече почти година знаем, че тя е потенциален кандидат с много добри квалификации от Европейския съюз и Световната банка, коментира Ричард Гоуън.

Цялото интервю с Даниел Смилов и Ричард Гоуен можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44