Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм за "Бийтълс" връща спомени и вълнения

Двамата живи членове на групата „Бийтълс” (Beatles) присъстваха в четвъртък в Лондон на премиерата на документален филм за своите години на турнета, с архивни кадри, определени като "много вълнуващи” от Пол Маккартни. „Бийтълс: Осем дни в седмицата” (The Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years или само Eight Days a Week: The Touring Years) е на режисьора Рон Хоуърд („Аполо 13”). Той следи четиримата членове на легендарната група по пътя им в продължение на четири години - от 1962 г. до 1966 г. Път, който ги води от родния им град Ливърпул към поредица от американски турнета, в разгара на „Бийтълманията”. 

Образите и звукът от екрана припомнят добрите моменти на 74-годишния сега Пол Маккартни, който бе и на прожекцията в Лондон след световната премиера в Ливърпул, по-рано в четвъртък. "Това ни напомня великите мигове, разбира се, когато свирехме с Джон (Ленън) и Джордж (Харисън)", другите двама членове на групата, вече покойници, каза Маккартни за медиите. "Така че това е много вълнуващо и много специално, да се види всичко това отново". До него на тази уникална прожекция е по-големият – 76-годишният Ринго Стар, тук са Йоко Оно и Оливия Харисън, вдовиците на Джон Ленън и Джордж Харисън. Присъстваха и други известни личности, сред които например бе Мадона. Половин век след последния си голям концерт в Сан Франциско, Ринго Стар описа като "прекрасна" неувяхващата популярност на "четири момчета във вятъра". "Хората обичат Бийтълс. Ние бяхме двама от тях и ние сме тук днес", каза Ринго. 

Филмът включва невиждани кадри, показващи "Великата четворка", обсадена от фенове по време, когато те бяха "по-популярни от Исус," по определение на формула на Джон Ленън, което му спечели гнева на американските консерватори. В интервю, Ленън уверява, че истерията, причинена от появата им на сцената превръща техните концерти в „панаир на чудовища”. "Не се чуваше музиката", обяснява той. Пол Маккартни / БГНЕС Износени от тези години на път, те решават да спрат концертите през 1966 г., за да се посветят на записи на албуми. Маккартни заяви в сряда за Би Би Си, че е бил последният от групата, който решава да се откаже от концертите след този на Кендълстик парк в Сан Франциско, на който се чувства претоварен. Тогава „Бийтълс” разбират, че е време да се спре, потвърди Стар за британския канал: "Просто ни дойде в повече. Знаехме, че това е последният концерт. Беше време ...". 

Три години по-късно, те се връщат на сцената, на покрива на сграда в Лондон за своята последна публична изява като Четворката и … влизат сред леегендите. "Основният факт е, когато говорим за „Бийтълс”, е, че ние бяхме добра малка група", казва Маккартни. "Така че да се видим на сцената като група е велико нещо, защото без него, ние не бихме направили записите. Това позволи (да се случи) всичко това, което сме записали”.БГНЕС /АФП




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магдалена Русева изработва прекрасна великденска украса

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 28.04.24 в 17:30

Виолета Пефтичева с нова фотосесия, като Круела Де Вил

Популярният бургаски фотограф Виолета Пефтичева изненада с нова артистична фотосесия. Този път младата дама влезе в ролята на Круела Де Вил - страшната любителка на модата от 101 далматинци на Дисни. Споделя, че го прави, за да провокира себе си в светлина, в  която трудно би могъл да я види някой.   „Благодарение на операцията, която..

публикувано на 28.04.24 в 13:00

Изложба с 23 български дизайнерски продукта гостува в Бургас

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще бъде представена в Конферентната зала на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас на 8 май от 14.00 до 18.00 часа, съобщават от културната институция. Официалното откриване на изложбата и представянето на книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ ще се проведе в 16.00 часа. В изложбата ще..

публикувано на 27.04.24 в 16:55

Ретро кемпер на повече от половин век ще бъде показан на къмпинг фестивала в Бургас

Кемпер, произведен в Швейцария в една-единствена бройка през далечната 1969 година, ще бъде показан на фестивалното изложение в Бургас. Именно 70-те години на миналия век се смятат за началото на къмпингуването. Кемперът е с бензинов двигател, а осветлението му е с газени лампи. Оборудването му е изцяло запазено, включително с посудата в него, и ще може..

обновено на 27.04.24 в 08:18

Пол и Реми прославиха бургаските котки на престижен пясъчен фестивал в САЩ

Влюбените в Бургас артисти Пол и Реми гостуват в Тексас, Порт Аранзас, САЩ, където са част от мащабния „Санд Фест” за пясъчни скулптури и артисти от цял свят. Само за няколко дни, с въображение и много труд, големите планини от пясък се превърнаха в произведения на изкуството, които радват стотиците посетители. Десетки деца творят..

публикувано на 22.04.24 в 15:25

Фестивал за ЛЕГО роботика ще се проведе в Бургас

Ученици от ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ демонстрираха своите проекти, с които ще участват във фестивал за Лего роботика. Той ще се проведе днес  в Бургаския свободен университет . Другият отбор ще бъде от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. За събитието пристигат ученици от цялата страна с интерес в..

обновено на 20.04.24 в 07:53

Краеведът Соня Кехлибарева: На Великден старият Бургас ухаел на козунаци и печено агнешко

Краеведът Соня Кехлибарева представи лекция на тема „ Великденските празници и тяхното отбелязване в миналото в Бургас" в Етнографския музей.  Тя се организира във връзка с реализацията на образователна програма и осъществяването на амбицията музеят да бъде място, където хора, разполагащи с интригуваща информация, да представят своите изследвания в..

публикувано на 17.04.24 в 12:39