Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата с увреждания - майките чакат конкретни решения, без политически спорове

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

Тази седмица станахме свидетели на третия национален протест на майки на деца с увреждания, които за пореден път поставиха своите искания за уреждането на правилата, нормите и финансовите обезпечения на тяхното нелеко положение.
Едно решение на Министерския съвет от началото на седмицата за отпускането на повече пари за майките на деца и възрастни с увреждания, не успокои, а по-скоро разгневи всички онези родители, които държавата нарича „асистенти” на деца и хора, които не могат да се гледат и обслужват сами.
Кои според протестиращите от сряда жени с черни балони в ръце, са най-належащите задачи за решаване, освен финансовото обезпечение на безпомощните им роднини. Освен по-достойно заплащане на около 24-часовият им труд, те искат в най-скоро време общ електронен регистър за всички хора с увреждания в България, като в него да фигурират техните нужди, а не само формалната степен на инвалидност, промяна на програмите за лични асистенти, и точен и ясен контрол върху изразходването на средствата за тях, които някъде се размиват по пътя до хората с увреждания.
Протестът беше шумен и атрактивен, но съвсем не беше приятен за гледане, тъй като повечето от протестиращите бяха довели безпомощните си роднини, просто те нямаше как да ги оставят сами.
Тъй като протестът беше пред прозорците на Народното събрание много политици поискаха да се възползват от майките, и в пленарната зала, наред с шума от протестиращите, се разгоря и дискусия на тази тема.
С упрека, че сегашните управляващи не решават никак проблемите на хората с увреждания у нас, които също са граждани на България, опозицията в лицето на БСП - лява България, се разграничи от управляващите и напусна пленарната зала.
Управляващите от ГЕРБ вече бяха получили предложенията на правителството за промени в законодателството, както и предложението на отпускане на около 50 милиона лева повече за тях, но спорът накрая придоби политически оттенък.
Министерският съвет вече взе решение да се подготви цялостен пакет от промени, които по-детайлно да се занимаят с порочната практика да се помага с пари на калпак, заяви заместник-председателят на Социалната комисия Светлана Ангелова от ГЕРБ в отговор на упреците от страна на БСП.
Ясно е, че около 50 милиона лева няма да решат проблемите на всички хора с увреждания, ясно е, че и дори да се приемат по най-бързия начин промените в законодателството, отнасящи се до този така деликатен човешки проблем - сигурно пак ще има недоволни. Но все си струва един политически консенсус да направи опит да пооправи нещата, а не хорското нещастие и страдание - да се превръща в евтина популистко-политическа реклама, както се случи онзи ден.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.