Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Между 150 и 200 бежанци на ден посещават пунктовете за дарения в София

Снимка: Людмил Фотев
Между 150 и 200 бежанци на ден посещават пунктовете в София, в които могат да получат помощи като дрехи, обувки, храна за децата.

Често можете да видите опашка пред пункта на улица "Братя Миладинови" 66 в София, в който бежанците получават дарения. Халаф е от Афганистан. От пет месеца е в България. Той е от доброволците, които помагат не само за раздаването на помощи, но съдейства и при обсъждането на различни проблеми в бежанския лагер във Военна рампа, където живее с близките си: 

Работих в службите в Афганистан, но реших да дойда в България. Избягах от талибаните. Работих за защита на човешките права в района на Кабул. Парите, които получавах там, бяха кървави пари, но сега се чувствам по-сигурен тук, в България, отколкото в Афганистан, и се надявам да започна нов живот. 

Председателят на сдружението "Съвет на жените-бежанки в България" Линда Ауанис потвърди, че бежанците, които търсят помощ, са предимно от Афганистан: 

Храна, памперси, обувки, посуда, спално бельо. От каквото имат нужда хората, правим кампании и така раздаваме на търсещите закрила и бежанците. Сега потокът промени профила. На първо място са афганистанците, на второ място иракчани и след това са сирийци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44