Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акушерският форум в София събра над 50 чуждестранни делегати

| обновено на 23.09.16 в 14:03
Снимка: Надежда Цекулова


В Международната акушерска конференция, която започна в София, вземат участие над 50 делегати от Европа и света. Събитието се организира от Алианса на българските акушерки, а във фокуса на дискусиите са проблемите около въвеждането на акушерски модел на грижа за бременните и раждащи жени у нас.

Научни изследвания доказват, че този модел води до по-малко травматизъм и смърт при майки и бебета. В България бебетата, които загиват около раждането и до месец след него, са два пъти повече на брой родени деца, от средното за Европейския съюз, и вие трябва да потърсите причините за това, коментира Марви Олинен, президент на Европейската акушерска асоциация и  професор в Кралския колеж по акушерство във Великобритания:

Няма смисъл от данните и статистиката, ако няма анализ, защо цифрите са толкова високи, защото не е само един фактор, трябва да се проследи , дали има разлики в процентите, съответно в качеството на грижа в различните региони, има ли значение от какъв специалист се оказва тази грижа, или факторите са външни - например, имате висок процент преждевременни раждания. Една от причините за преждевременно раждане е тютюнопушенето, а тук има много млади момичета и жени, които пушат. Причината за това също може да бъде, че бъдещата майка е под стрес или, че се храни неправилно. Така че - цифрите не са всичко. По-важно е да изследвате какво води до тях.

Марви Олинен коментира още, че акушерките в България получават много добро образование, което обаче не могат да приложат в практиката си заради устройството на здравната система:

В ЕС има много категорична директива за професионалната квалификация, която изисква акушерките да бъдат обучавани на определено ниво и когато завършат образованието си, нормално е да се заемат с ролята си. Смятам, че целта ви тук е свързана с невъзможността на акушерките да работят самостоятелно, както в системата по принцип, така и в болниците в частност. За много европейски страни това би било много странен феномен. Защо подготвяте високо образовани специалисти и не им позволявате да влязат в ролята си?

В повечето европейски държави акушерките имат право самостоятелно да наблюдават неусложнена бременост, да водят неусложнено раждане и да назначават, и изпълняват всички изследвания и дейности в този процес, обясни Марви Олинен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44